Niemieccy dziennikarze zachwyceni piernikiem
O toruńskich piernikach dowiedzieć mogą się czytelnicy niemieckiego portalu poświęconego kulinariom „Kulinariker”. To efekt wizyty w naszym mieście dziennikarzy z kraju nad Renem.
Toruniowi i jego pysznemu wypiekowi niemieccy dziennikarze poświęcili dwa obszerne artykuły. W pierwszym z nich przedstawili historię piernika i Fabryki Cukierniczej Kopernik. Wspomnieli w nim również o wizycie w Toruniu 15-letniego Fryderyka Chopina, który, tak jak oni, był pod wrażeniem korzennego wypieku.
Pierniki zrobiły na mnie największe wrażenie. Jasne, widziałem fortyfikacje miejskie i gotyckie kościoły, widziałem Krzywą Wieżę, słynny Ratusz . Ale nic z tego nie można porównać z piernikami – przytaczają słowa Fryderyka Chopina autorzy artykułu w „Kulinariker”.
W drugim artykule dziennikarze zagłębiają się w skład piernika – opisują różne przyprawy i ich historię, a także rywalizację i pilnie strzeżone przez pokolenia piernikarzy receptury. Rozpisują się także o zdobieniach pierników i kształtach form piernikarskich. Wspominają o miejscach w Toruniu, gdzie obecnie można kupić korzenne wypieki. Według niemieckich dziennikarzy pierniki są największą atrakcją miasta, których sława „przyćmiewa nawet Kopernika”.
Oba artykuły przeczytać można również w języku polskim na stronie Kulinariker:
- Toruńskie pierniki: słodki polski specjał – część I
- Toruńskie pierniki: słodki polski specjał – część II
Fot. Wojciech Szabelski
Dodaj komentarz